Snorre Slaattelia, Arendal Cykleclubs nye velodrom-syklist

I slutten av oktober dro Snorre Slaattelia fra Arendal CC med NCF Region Sør på samling til velodromen i Odense i Danmark

31 ungdommer i alderen 13-16 år fra 10 klubber i Region Sør var representert. Selv om velodromen bygges på Sola deltok rytterne fra klubber i hele regionen, fra Gjerstad i øst til Stavanger i nordvest. Det vitner om stor interesse for banesykling! May Britt Våland, Sola CK, profesjonell sykkeltrener og den eneste kvinnelige syklist i Norge som har vunnet VM medalje i banesykling, hadde ansvaret for det sportslige programmet med assistanse fra Tone Hatteland Lima, Bryne CK og Espen Slemdal fra Kristiansand CK. Tone er også utdannet trener og UCI Sportsdirektør for Team Hitec Birk Sport og Espen er ungdomstrener i Kristiansand CK. I tillegg var Åse Fyksen (Arendal CC), Martin Lunder (Stavanger SK) og regionleder Terje Johnsen med som ledere.

Om 15 måneder står den nye velodromen på Sola klar, Sola Arena.  NCF Region Sør ønsker å være i forkant både sportslig og arrangementsmessig. Som et ledd i forberedelsen arrangerte regionen banesamling i Odense siste helg i oktober for å gi regionens ungdommer en innføring i grenen.

Målsettingen med samlingen var å gi ungdommen, som fra før er erfarne landeveis- og terrengsyklister, en innføring i banesyklingens ABC. Banesykler har i motsetning til andre sykler kun ett gir i tillegg til at tannhjulet på bakhjulet sitter fast, såkalt fast nav. Sykkelen har heller ikke bremser.  Farten justeres med å tråkke hardere eller holde igjen. Dette er en kunst i seg selv. I tillegg er velodromen dosert med ca. 12 grader på langsidene og 43-48 grader i svingene for å kunne kjøre fort.

Programmet for samlingen bestod av 4 treningsøkter hvor en startet fra bunnen med teoretisk innføring i banesykling, for så å utøve teori i praksis. Vi tok et steg om gangen med hovedfokus på sikkerhet og etiketten for hvordan utøvere forholder seg i en velodrom i med hensyn til alle i treningsgruppen. For å unngå ulykker er det uskrevne regler som må følges. Allerede på fredagens økt hadde alle ryttere kommet seg fra sort strek og opp til vantet – øverst i velodromen. Utviklingen fortsatte lørdag med flere intervaller og innøving av konkurranser. Etter 3 strukturerte økter ble samlingen avsluttet på søndag med konkurransen Omnium som er en olympisk øvelse består av 4 forskjellige ritt som gir et samlet sluttresultat.

Snorre syklet Omniumen meget bra og ble nummer tre blant noen av landets beste syklister i sin aldersklasse. May Britt var full av lovord om Snorre i forhold til både eksplosiviteten og tekniske syklingen som passer veldig bra for velodrom-sykling. May Britt gitt så langt i sin beskrivelse av Snorre at hun sammenlignet han med verdensmester i sprintsykling Matthew Glaetzer, se bilde av Glaetzer.

Ekstra stas var det at vi fikk låne parløpstrøyene til velodromen for å kunne skille utøverne fra hverandre. Jentene og guttene fikk sykle i trøyer fra andre land med kule farger og design. To felt ble basert på nivå som sikret jevn konkurranse. Omnium ble kjørt med tre øvelser; scratch race, eliminasjon og poengløp. Resultatlisten var basert på poeng fra hver enkelt øvelse og den som til slutt hadde høyest poengsum ble vinner. Under rittet fikk Tone, Espen, Åse, og May Britt øvd på å være sykkeldommere!

Med et hektisk program ble det ikke mye fritid, men lørdag kveld tok Tone Hatteland Lima ansvar for en sykkel-quiz. Alle ble delt inn i lag og konkurranseinstinktet var stort og premiene lukrative drikkeflasker og barer fra Team Hitec Birk Sport. I tillegg tok ungdommen selv ansvar for det sedvanlige karaoke-innslaget om Tore Tang.

Samlingen kan utelukkende beskrives som en suksess da det runget unisont om ny samling neste år! Dette bør flere i Arendal CC bli med på etter hvert og når velodromen på Sola står klar blir det fint å kunne dra dit på weekendsamlinger og konkurranser gjennom vinteren.