Med sykkel i Tyroler-alpene

Det hele startet på forsommeren. En arbeidskollega viste meg noen bilder fra en sykkeltur i Italia. Og gode sykkelbilder frister. Jeg fikk heldigvis lov til å bli med gjengen på turen i september.

Reisemålet for turen var byen Brixen, som på italiensk kalles Bressanone. Byen ligger helt nord i Italia i provinsen Syd-Tirol. Byen har ca 20 000 innbyggere og hovedspråk i området er tysk (70%) og italiensk (26%). Og det er slett ikke alle i området som forstår engelsk. Så her er det rom for å friske opp gamle skolekunnskaper i tysk; “and-ober-unter und so witer”.

Turopplegget vårt var på 6 dager, utreise onsdag og hjem på mandag, og mellom disse 4 fulle dager på sykkel. Reisen gikk med fly fra Kjevik via Gardermoen til Munchen. Derfra videre i bil til Brixen, en tur på rundt 3 timer pluss eventuelle stopp. I Brixen bodde vi på Goldene Krone Vital Bikehotel. Verten på dette hotellet er selv terrengsyklist og aktiv sykkelguide i området, så her var det lagt til rette for syklister, selv om hotellet også hadde andre gjester. Sykkelmagasiner var utplassert som lesestoff i resepsjonen, sykkelgarasje med lite verksted i kjelleren, god frokost med alt fra skikkelig frokostblanding, yoghurt, grov og fint brød, egg og bacon og søte kaker, drikkeflasker ble fylt opp med sportsdrikke før avgang om morgen, sykkeltøy ble vasket over natta…. (nesten for godt til å være sant..)

Hovedmålet med turen var terrengsykling, så etter en lang og god frokost var det ut på tur rundt kl 10. Hvor vi skulle ble planlagt av Alex, vår hotellvert og sykkelguide, avhengig av været og føre. Det ble gitt en kort ruteinformasjon før avgang og så bar det av gårde. I dette området må man like bakker, eller i alle fall ikke være redd dem. Her gikk det i grunnen bratt opp i alle retninger. Så våre turer startet alltid med klatring i en eller annen retning. Brixen ligger på 560 moh og toppene i området rundt, som vi besøkte, er på rundt 2000-2400 moh. Et sted benyttet vi gondol som løftet oss fra 1000 til 2000 moh.

Alex ledet oss rund på flotte stier, grusveier gjennom frodige landskap, eplehager og maisåkrer, gjennom skogspartier inntil vi passerte tregrensen rundt 2000 moh og videre på stier og terrengveier i høyfjellet. Utsikten var utrolig. Vi hadde jevnt og fint tråkk oppover, ikke alltid så mye prating i gjengen når stigningsprosenten nærmet seg 30%. Men når det gikk utfor igjen så var det full fokus. Her var det bare å hive seg bakpå og holde blikket fokusert. Her var det alt, fra tøffe motbakker til friske utforkjøringer. Dette området har alt som tilhører terrengsykling. Jeg må si det var utrolig flott å kunne ha egen sykkelguide som ledet oss rundt og viste vei, og fant perle etter perle til oss. Noen transportetapper ble det jo, men det var godt med litt pust mellom perlene også.

Etter 3-4 timer på sykkel, så er frokosten vel forbruk selv om den var kraftig og lang, og det var på tide med lunsj. Vi hadde alltid en god lunsjpause med tilhørende skikkelig servering. Og maten den var jo alltid god, uansett hvor liten “hütte” Alex ledet oss til. Først litt tørstedrikke, og så en god varm lunsjtallerken, gjerne “der speziälitet der hütte”.

“Ettermiddagsøkta” på sykkel var ofte noe “enklere” enn før lunsj. Ved oppstart etter lunsj var vi jo alltid vesentlig høyere enn da vi startet på morgen. Så nå var det mye nedover, og for meg som ikke er den tøffeste i utforkjøringene var det bare å holde fokus, finne balansen, riktig linje og bruke bremsene etter egen ferdighet. Bremseskivene fikk mange fine farger, men ferdighetene ble bedre etter hvert.

Dagens sykkeløkt ble alltid avsluttet på terrassen utfor hotellet med noe godt å drikke og gjerne en liten søtsak sammen med all praten rundt dagens sykkelopplevelser. Det var ikke stille rundt bordet!

Etter at inntrykkene var fordøyd, var det godt å trekke seg tilbake, kanskje nyte et godt badstubad, slappe av i relax-avdelingen og se på fjellene og drømme litt før felles middag og en ikke alt for sen ” god natt” slik at vi ble klar for en ny flott sykkeldag.

Vi fikk 4 fantastisk flotte dager i Brixen, og jeg er sikker på at dette skal jeg gjøre igjen så sant det er mulig. Dersom du er interessert i mer informasjon, må du gjerne ta kontakt.

Anslag kostnader:
Fly Kr.sand-G.moen-Munchen (SAS) t/r ca kr 2.500
Biltransport (vårt opplegg) t/r ca kr 1.000 pr pers
Hotelpakke 5 netter, ca kr 5.500, totalt ca kr 9.000
Hotellpakke inkluderer sykkelguide 4 dager, gratiskort for gondol, gratis adgang i badeland (utenfor hotellet). I tillegg kommer lunsj og middag alle dager, priser fra 10 EUR (ca 75kr)
Dette er nok ikke den billigste sykkelturen, men du verden for natur og opplevelser og inntrykk.

Sykkelhilsen
Helge

Noen relevante linker:

Video: ” 1 day in Brixen”          http://vimeo.com/30132526
Sykkelbilder fra Brixen            http://leelau.pinkbike.com/album/Brixen—South-Tyrol—Sept-2012/
Andre omtaler av MTB i Brixen                  (som har besøkt samme hotell og guide)
http://www.leelau.net/sharonandlee/sud-tirol-2012-brixen-plose-mountain/
Goldene Krone Vital Bikehotel            www.goldenekrone.com
BrixBike Mountain guiding                  www.brixbike.it
Bike Hotels Südtirol                           www.bikehotels.it
Caidom (utforsykling)                        www.caidom.it
Brixen                                              www.brixen.org

 

IMG 4400

 

IMG 4530

IMG 4450

IMG 4369

IMG 4358

IMG 4355

IMG 4347

IMG 4253

IMG 4229

IMG 4224

IMG 4188

IMG 4178

IMG 4114

IMG 4085

IMG 4073

IMG 4072

IMG 4054

IMG 4050

IMG 4032